There was an error in this gadget

Monday, April 26, 2010

LONGHOUSE trip..

Dah lama tak balik RUMAH PANJANG...macam korang balik KAMPUNG tu gak la. Kebiasaannya kalau balik RUMAH PANJANG mesti masa perayaan, terutamanya masa HARI GAWAI DAYAK. Tapi kali nie kami balik hari biasa jak..UJUNG MINGGU. Kedatangan ROMBONGAN kami di RUMAH PANJANG membuat ibu-bapa dan sanak saudara yang tinggal di rumah panjang SUPRISE!!!! hahaha... Kalau dah lama tak balik rumah panjang, perjalanan menuju ke destinasi memang agak memenatkan...tapi menyeronokan dan menenangkan fikiran dengan keindahan alam semulajadi yang masih SEGAR.
dari KAPIT ke SONG then KE SELEPONg Iran SONG, semua perjalanan menggunakan PERAHU PANJANG berenjikan ENJIN SANGKUT 15HP yamaha. Is it SAVE for u and me??? Sendiri PIKIR la....

kemana arah tuju...DESTINASI ku.. DESTINASI mu... Telajak perahu boleh diundur...telajak KATA..???? Ceh...main peribahasa pulak. Peribahasa ke simpulan bahasa??? MAna-mana jak la..

pekan SONG...ishhhx2 pelik kan nama pekan nie...aku pun kurang pasti dari mana diorang dapat nama SONG nie. Korang buatlah kesimpulan sendiri asalkan tidak melampau dan ekstrim. By the way...aku memang berasal dari daerah SONG....asallllllllllllll dari KAMPUNG!!! munyi ko raja lawak KECIK...

perjalanan baru bermula...dari BATANG RAJANG...masuk pulak sungai yang kecil..SUNGAI IRAN SONG.

penempatan sementara penduduk rumah panjang...sementara menyiapkan RUMAH panjang berkonsep MODEN..

BATU KERANGAN..good for foot reflexology.


What are they doing???

NIki WAI...lalu...lalu....niki nda lama meh...pelaba aku nya meh skrib ke biasa disebut bini tuai rumah nya....hahaha anang nganu IBUuuu aooookkk.


singgah jap kat RUMAH SENABONG NANGA NANSANG SUNGAI IRAN 96850 SONG. Kat rumah diorang nie istimewa sikit..apa istimewanya kalo korang nak tau...kat sini korang boleh CALL guna HANDPHONE..celcom. maksis dan DIGI aku tak pasti la.


camne nak xplain pasal gambo nie...arrrhhhhhh!!!! korang pikir la sendiri.


apa POLAH KITAK POK??? Udah2 la ya...juh ikut kamek orang BALIT.

tingok jer la...buat kesimpulan sendiri...

satu...dua..tiga...TARIK, satu..dua..tiga..TARIK, aksi2 BEBATAK. Sekali-sekal memang ENJOY but kalo BERKALA_KALA...camne????


rehat jap...penat la BEBATAK...lama lagi ke nak sampai nie??? itu la soalan yang biasa ditanya orang yang baru 1st time datang ke tempat kami.


tok meh pemendai kami...lega rasanye dah sampai.


on arrival at our PENDAI...penat la..aku rasa perjalanan kami kali nie mengambil masa 3 jam lebih.



family gathering....lama nda bakatu asai ku...rugi la sapa ke enda enggau...kanx2!!



this is our RUAI at longhouse.


OTAI and his son...what are they talking about..i dont know...bla..bla..bla


yang pakai cermin mata hitam tu OUR OTAi tau..pakai cermin mata hitam coz baru lepas cataract operation, bukan fesyen tau..



what are they talking about?? PEMANSANG,??? PENGERAI,???? EKONOMI??? POLITIK??? but i think they just wanna say goodbye ngagai bala ke PULAI meh.



semuanya berkaitan dengan sungai...JALAN RAYA bila lagi...???!!!



dah nak berangkat dah nie...chalobete...



pergi BEBATAK balik pun BEBATAK..adeh sakit punggung beb!!!




kehijauan menenangkan jiwa. Diharap ianya berkekalan selama-lamanya.



beginilah proses PENGANGKUTAN pergi dan balik ke RUMAH PANJANG kami...enjoy kan. Kalau korang yang datang skali-sekala memang la enjoy...kalau penduduk tetap kat kawasan nie..camne??? Penat tau BEBATAK(tarik perahu) time air LANGKANG (cetek).



sepanjang perjalanan di sungai IRAN...bukan kat negara IRAN pulak..jangan korang pikir kesitu pulak. Sayang air nya KERUH..MENGAPA KERUH??? ade la aktiviti pembalakan di HULU sungai ini.


stesen MINYAK di pekan SONG. Terpaksa beli minyak kat sini coz stesen minyak kat sungai dah tutup. Harga minya dah diseragamkan..thanks MALAYSIAN GOVERMENT.


ermmm...yang nie tempat ape yer...aku pun tak pasti, baru nie aku rasa...biasala aku pun jarang2 balik ke SONG nie..bz ngan kerja la katakan. Aku rasa nie MARKET kot..



tempat nie MUNGKIN tempat yang agak penting untuk penduduk SONG..EXPRESS BOAT TERMINAL.. Hahahaha..mungkin korang rasa pelik kenapa aku kata tempat nie penting untuk penduduk SONG. KORANG PIKIR LA SENDIRI. clue aku bagi...disebabkan tiadanya hubungan pengangkutan DARAT diantara pekan SONG dengan bandar2 lain..kira macam pulau gak la.


nie la permandangan dan suasana pekan SONG..lengang kan??? PAda kebiasaannya ianya agak sibuk di waktu pagi jer disebabkan kebanyakan penduduk di SONG tinggal di rumah panjang yang yang dihubungkan dengan pengangkutan SUNGAI jer.

singgah jap kat pekan SONG sebelum berangkat ke KAPIT untuk mengisi PERUT dan minyak enjin SANGKUT.


Kepenatan sepanjang perjalanan menggunakan perahu panjang berENJINkan enjin sangkut 15HP YAMAHA. Kali nie aku pulak yang jadi Pemandu BOT dari SONG ke KAPIT. Perjalanan dari SONG ke KAPIT mengambil masa 2 jam menggunakan perahu panjang berENJIN 15HP. Tu la pasal JALAN RAYA takde...bile la nak mengecapi PEMBANGUNAN nie.



































4 comments:

  1. really nice jot! mun x, ku pun x tau camney kat senun coz x penah sampe ke kapit/song/iran ya.. mmg kagum la!

    ReplyDelete
  2. thanks for ur comment...keep in touch k.

    ReplyDelete
  3. amazing bena....bdw, da x tmpat nma rumah emping o rumah bengau....xtauk la gney spelling nya...cnfius....

    ReplyDelete
  4. Best kan pergi rumah panjang orang? Ada belajar apa-apa tak bila di sana?

    Ni link longhouse dari Kawasan Batang Ai...
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=484881544890907&set=a.484881438224251.103587.147676668611398&type=1&theater

    ReplyDelete