There was an error in this gadget

Wednesday, March 24, 2010

Pau Kumbu..cotton blanket (FOR SALE!!!)

Pua Kumbu/cotton blanket merupakan hasil kerja tangan wanita iban di SARAWAK. Penghasilan(kaedah penenunan) PUA KUMBU ini memerlukan kemahiran kerana ianya agak rumit ditenun. PUA KUMBU mempunyai nilai seninya yang tersendiri dimana ianya mempunyai motif seperti MOTIF ENGKERAMBA, MOTIF FLORA, dan juga MOTIF FAUNA. Kegunaan PUA KUMBU bagi kaum iban, ianya digunakan dalam upacara-upacara tertentu terutamanya di musim PERAYAAN GAWAI DAYAK, GAWAI ANTU, dan juga upacara-upacara tradisional yang lain. Namun kini PUA KUMBU selalu digunakan sebagai PERHIASAN DINDING, ALAS MEJA, HADIAH, dan lain-lain.
PUA KUMBU jenis 1 pandangan dari atas. Size: lebar 39cm dan panjang 77cm

PAU KUMBU jenis 1. Harga rm68 termasuk kos penghantaran. Stok terhad, hanya 1 masih tinggal.

pandangan dari arah tepi..PUA KUMBU jenis 2. Size: lebar 39cm dan panjang 77cm


PUA KUMBU jenis 2. Harga rm88 termasuk kos penghantaran. Hanya 1 stok masih tinggal...


pandangan dari arah tepi..PUA KUMBU jenis 3 yang sama dengan gambar di bawah size lebar 39cm dan panjang 77cm.



PUA KUMBU jenis 3. Harga rm88 termasuk kos penghantaran. Hanya 1 stok masih tinggal..
BERMINAT??? boleh la hubungi saya menggunakan email terjahborneo@gmail.com ,boleh juga hubungi/sms saya di talian 0194595148.





Tuesday, March 16, 2010

IBAU...memories last time

Mengimbau kembali kenangan bekerja di Kawasan Pedalaman membuatkan aku tersenyum sendiri..HAHAHA...korang semua pun mesti ada kenangan tersendirikan. Aku biasa la bekerja di tempat orang terpaksalah mengikut rentak atau gaya hidup penduduk di tempat tersebut...taklah 100%. Pepandai la bawa diri.

tempat keja aku..dulu


THANKS GUY

person who always help me when i was there before



i love this site much...IT'S call JELATUNG in iban. Disini la tempat aku selalu memancing ikan, tempat menunggu BOT EKSPRESS dan bersembang dengan penduduk diwaktu tidak bekerja.




aktiviti sampingan penduduk di waktu petang..aku hanya memerhati.


free my mind..hanging out at JELATUNG...



one of IBAN LONGHOUSE..for those yang masih berpengetahuan orang iban tinggal di atas POKOK!!! Do u see that house..is it look like POKOK???!!! Common la..open ur mind. Orang Iban tak pernah tinggal atas POKOK pun..


PENGANGKUTAN UTAMA

Kenaikan harga petrol...membebankan penduduk...but now we thanks KERAJAAN MALAYSIA coz harga petrol berada dalam tahap yang masih mampu digunakan oleh rakyat terutama penduduk rumah panjang.


kebanyakan penduduk...opsss!! bukan kebanyakan la..100% penduduk menggunakan pengangkutan sungai/air...perahu panjang. Nak buat camne jalan raya takde...bila la penduduk kawasan ni nak menikmati kemudahan jalan raya???...10 tahun, 100 tahun akan datang kot.


haaa....school health service, susah ooo...kalau ai sungai cetek. Bahaya gak bagi yang tak tau berenang.


BBQ time!!! HU...HA


MEMORIES...























































MARKET TERSANG

Kesibukan pagi di MARKET TERSANG pagi nie tak la sesibuk mana jika dibanding dengan suasana pada hujung minggu. Tapi...seperti kebiasanya ianya memang menjadi destinasi penduduk untuk membeli barang keperluan seperti daging ayam segar, sayur-sayuran, buah-buahan dan banyak lagi. Aku tak terkecuali untuk mengunjungi MARKET TERSANG..nak buat camne kan..dah takde tempat lain untuk mendapatkan barang keperluan harian keluarga. Exotic food gak boleh korang jumpa kat sini...ermmmm...tunggu le kat coretan yang akan datang kat blog aku ni . STAY TUNE k...
panorama..di MARKET TERSANG.

ayam segar...yang bestnye beli ayam kat dia nie..kita boleh mintak dia potong mengikut size yang kita nak...hahaha menyenangkan kerja kita kan. Tapi aku nak tau gak...harga ayam seragam ke seluruh malaysia, sabah, sarawak. Harga ayam kat tempat korang berapa haaa sekilo???
kuasa di tangan pembeli...hahaha tapi harga ditangan penjual.

beli...takde diskaun..fix price. Tak kan la nak mintak diskaun kalau harga barang rm1 or rm2...ape la!!!

mari...mari..mari..pilihan di tangan anda, harga berpatutan anda beli, kalau harga yang tak masuk akal..ignore it. Tapi daripada tinjauan aku...pilihan nak kata banyak tak juga..coz kebanyakan penjaja/penjual banyak menjual barang/sayur yang sama.
buah keranji, black rambutan, and some others fruits u can buy at MARKET TERSANG. Yang menjadi tarikan pada aku ialah...buah rambutan yang berwarna hitam..coz aku tak pernah jumpa/ makan benda nie. Camne rasa nye erkkk??...tak tau la, aku pun tak beli.

apa yang diorang ni cari..berebut pulak tu...ade barang best ker??? Selalunya para pemborong dan penjaja tetap yang banyak mengerumuni org nie untuk berebut mendapatkan sayur/ buah-buahan untuk dijadikan barang jualan. Yang tak best nya bila dah jatuh ke tangan diorang...harga barang tetap sama tapi...kuantiti barang pulak kurang..besa la nak untung, cari makan la katakan..what to do??? Kita sebagai pengguna...takde pilihan, terpaksala...
this is what they searching for...hahaha

owhh..bucai/kuchai in iban jadi rebutan

rezeki ada di mana-mana











Sunday, March 7, 2010

IKAN air tawar..

Sarawak memang terkenal dengan sungai Batang Rejang dimana ianya merupakan sungai yang terpanjang di Malaysia. Penduduk yang tinggal di sepanjang sungai Rejang mendapat sumber protien dari ikan yang di perolehi dari sungai ini. Ikan ini diperolehi dengan menggunakan cara memancing, pukat, menjala, dan dengan cara tradisional penduduk. Aku...memang minat dengan aktiviti menangkap ikan air tawar, terutamanya dengan cara memancing. Korang macam mana..???
kalau dah dapat besar macam nie...satu kepuasan maksimum bagi kaki pancing yang masih beginner seperti aku nie.

berapa kilo...?? entah ler aku pon tak ingat...kalau layan joran kena ikan nie...fuh!!!..


ikan LABANG...



TAPAH...harga mahal sikit dari baung.




masak asam pedas/tempoyak sedap ni..but for me..SUP TERJUN is better.





ikan BAUNG...rm20-30 per KG.






This is what i GOT..hahaha








Thursday, March 4, 2010

Longboats...!!!!

Longboat, perahu panjang, perau panjai...merupakan pengangkutan utama yang digunakan penduduk di kawasan pedalaman terutamanya di SARAWAK. Pengangkutan ini menjadi pilihan kerana tiadanya kemudahan JALAN RAYA..Persoalannya sampai bilakah penduduk menggunakan pengangkutan ini, walaupun negara sudah berpuluh-puluh tahun sudah merdeka. Faktor geografi mungkin menjadi alasan utama bagi pembinaan JALAN RAYA sukar dijalankan tetapi...nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Perahu Panjang ini agak sukar digunakan sekiranya tanpa enjin sangkut (15hp/30hp/40hp). Enjin sangkut juga tak dapat berfungsi sekiranya tiada minyak petrol....Harga petrol sekarang berapa haa!!???
keseronokan menaiki perahu panjang memang pada tahap maksimum bagi mereka yang jarang menggunakan pengangkutan ini disamping menikmati keindahan alam persekitaran hutan hujan tropika. Tetapi bagi yang menggunakan pengangkutan ini setiap hari..ianya satu aktiviti yang memenatkan terutamanya di musim kemarau.

paling susah dan memenatkan menggunakan pengangkutan ini ialah pada musim kemarau kerana paras ai sungai menjadi cetek...bersedialah untuk BEBATAK.


susah senang...but we enjoy our journey with this longboat. We still fight for ROAD.



Tuesday, March 2, 2010

weekend...SEBANING waterfall

Picnic..with my cousin and friend family at SEBANING WATERFALL on 27 february 2010..

jom...join us

cold chain..


checking for equipment..



best tak...



FIRE burning...



chef...menyediakan menu BBQ



BBQ...



jumping from the top of waterfall...it danger..dont try this at home..



uiihhhh..anang kemi/ bira kita d atas diak...!!



asai kena urut/pandam blakang kena ai terjun nya..



this site...for adult...yang pandai berenang jer.



save for kids...air tak berapa dalam...but..???



kids...enjoy !!!!



time up...